اورمیه مرکز استان آذربایجان غربی و نیز مرکز شهرستان ارومیه است.
اورمیه در جلگهٔ گسترده و سرسبزی به درازای ۷۰ کیلومتر و به پهنای ۳۰ کیلومتر واقع شده که اورمیه یکی از شهرهای ایران و مرکز استان آذربایجان غربی و نیز مرکز شهرستان اورمیه است. این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ با ۵۷۷٬۳۰۷ نفر جمعیت، دهمین شهر پرجمعیت ایران بهشمار میآید.

واژهٔ اورمیه از ترکیب دو واژه آشوری اور (شهر) + میه (آب) تشکیل شدهاست. اورمیه به صورت اورمو، اورومیه و اورمیه تلفظ میشود. با آمدن حکومت پهلوی و سلطنت رضاشاه این محل به رضائیه تغییر نام داد و بعد از انقلاب اسلامی دوباره به نام اورمیه برگشت.
جغرافیا
اورمیه در جلگهٔ گسترده و سرسبزی به درازای ۷۰ کیلومتر و به پهنای ۳۰ کیلومتر واقع شده که اطراف آن تا کیلومترها پوشیده از باغات انگور و سیب و کشتزار است. دریاچه اورمیه در شرق و دریاچه مارمیشو در غرب این شهر قرار دارد. این شهر به علت آب و هوای معتدل و داشتن مناظر زیبا، یکی از شهرهای گردشگری ایران محسوب میشود. جمعیت این شهر ۵۷۷٬۳۰۷ نفر میباشد و نیز جمعیت شهر در سال ۲۰۰۵ میلادی، ۷۸۷٬۲۵۴ نفر پیشبینی شدهاست . بلندی اورمیه از سطح دریا ۱۳۳۲ متر است.
اورمیه مرکز استان آذربایجان غربی و نیز مرکز شهرستان اورمیه است .
واژهٔ اورمیه از ترکیب دو واژه آشوری اور (شهر) + میه (آب) تشکیل شدهاست. اورمیه به صورت اورمو، اورومیه و اورمیه تلفظ میشود .
اورمیه در جلگهٔ گسترده و سرسبزی به درازای ۷۰ کیلومتر و به پهنای ۳۰ کیلومتر واقع شده که اورمیه یکی از شهرهای ایران و مرکز استان آذربایجان غربی و نیز مرکز شهرستان اورمیه است. این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ با ۵۷۷٬۳۰۷ نفر جمعیت، دهمین شهر پرجمعیت ایران بهشمار میآید.
مردم
ساکنین شهر اورمیه را ترک ها ، کردها، اقلیتی ازآشوریها و ارمنیها نیز در این شهر زندگی میکنند. لازم به ذکر است ترکیب جمعیتی این شهر همان طور که در ادامه آمده است در زمان شاه عباس صفوی تغییر یافته است. طبق یک مطالعه دیگر از ترکیب قومی خانوارهای نمونه و مورد بررسی در سطح شهر اورمیه که حدود سال ۱۳۷۹ انجام گرفت نشان میدهد که ترکزبانان ۸۵٫۷٪ درصد خانوارهای نمونه را به خود اختصاص داده و کردزبانها حدود ۱۰٫۵٪ بودهاند. در این آمارگیری نمونهای درصد آشوریها، فارسزبانها و ارمنیها در شهر ارومیه به ترتیب ۱٫۷، ۱٫۶ و ۰٫۵ بود.
اکثر ترکهای اورمیه شیعه مذهب میباشند ولی تعداد زیادی ترکهای سنی حنفی و شافعی مذهب نیز در داخل شهر و در بیش از ۲۵روستا از جمله، بالو، قولنجی، کهریز، گلتپه، گجین و ولینده زندگی میکنند. در اورمیه شماری از ترکزبانهای اهل حق نیز زندگی میکنند. مذهب کردهای ساکن اورمیه نیز اکثرا سنی است.
محصولات کشاورزی
انگور و سیب از عمده محصولات کشاورزی شهر اورمیه میباشد. سایر محصولات کشاورزی: گردو، تخمه آفتابگردان و کدو، هلو، زردآلو ، شلیل ،سيب ، گيلاس.
فاصله اورمیه تا تهران در صورت عبور از پل شهید کلانتری (پل میانگذر دریاچه اورمیه) ۷۸۰کیلومتر است. همچنین فاصله اورمیه تا تبریز ۱۳۵ کیلومتر میباشد. شهر اورمیه دارای فرودگاه فعال بینالمللی است. استان آذربایجان غربی با چهار کشور ترکیه، عراق، ارمنستان و آذربایجان همسایه میباشد و کنسولگری ترکیه در این شهر مشغول فعالیت میباشد.
این فیلم حدودا در سال ۱۳۹۱ ساخته شده است.
نقشه های قدیمی شهر اورمیه


36