٧ اثر تاريخى آذربايجان غربى در فهرست آمار ملى ثبت شد

ارومیه – خبرگزاری مهر: مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی از ثبت هفت اثر تاریخی استان در فهرست آثار ملی خبر داد.

کاظم غنی زاده در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: استان با 9 پرونده میراث غیرمنقول و یک پرونده میراث معنوی ناملموس برای ثبت در فهرست آثار ملی به پنجمین همایش سراسری شورای سیاست گذاری ثبت آثار ارسال کرده بود که 7 اثر از مجموع این آثار به ثبت ملی رسید.

وی مسجد قره آغاج و کلیسای ریحان آبادارومیه،ساختمان قدیمی هلال احمر تکاب،سنگ نوشته عین الروم،اسلام تپه،قلعه دم دم ارومیه وفناوری استعمال بیدمشک و بادرنجبویه این آثار اعلام کرد.

غنی زاده با اشاره به جزئیات این آثار تاریخی افزود: مسجد قره آغاج ارومیه یکی از این آثار است که در بافت قدیم شهر و مجاورت بازار قدیمی و مسجد جامع شهر واقع و متعلق به دوره پهلوی است.

وی ادامه داد: این مسجد جزو مساجد شبستانی در اقلیم آذربایجان بوده و از ویژگی های آن می توان به اصالت و یکپارچگی اش اشاره کرد.

غنی زاده در ادامه با اشاره به ثبت کلیسای ریحان آباد ارومیه در فهرست آثار ملی اظهارداشت: این اثر در دو کیلو متری شهر ارومیه و داخل بافت روستای ریحان آباد قرار دارد و متعلق به قرن هفدهم میلادی (اثر صفوی) است.

وی یاد آور شد: این کلیسا از نوع بازیلیکا و با محوری شرقی و غربی و پلانی متقارن از الگوی کلیساهای اثر صفوی است. با توجه به پابرجا بودن اثر و سکونت خانوارهای آشوری- ارمنی و نیز احترام به حفظ ابنیه های مربوط به اقلیت های مذهبی در استان به ثبت ملی رسید.

وی با اشاره به ثبت ساختمان قدیمی هلال احمر تکاب در این فهرست اعلام کرد: این بنای دو طبقه قاجاری در داخل شهر تکاب واقع تکاب واقع شده است و از ویژگی های ان می توان به سازه چوبی، آجرکاری و سرستونهای آن اشاره کرد.

سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: براساس مصوبات دور دوم سفر ریاست جمهوری به استان مقرر شده این اثر تاریخی در اختیار این اداره کل قرار گیرد تا کاربری مناسب از جمله تبدیل آن به موزه صنایع دستی و واحد اداری شهرستان تکاب به آن وارد شود.

غنی زاده سنگ نوشته عین الروم را که در مسیر اشنویه به ارومیه قرار دارد و متعلق به اثر اورارتو و پادشاهی منوآ بوده و در ارتباط با آب و آبیاری است را نیز از دیگر آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی ذکر کرد.

سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی عنوان کرد: این اثر اولین اثر غیرمنقول استان بوده و در ارتباط با مطالعات دوره اورارتو از اهمیت زیادی برخوردار است.

غنی زاده اسلام تپه را نیز یکی دیگر آثار ثبت شده اخیر اعلام کرد و گفت: این محوطه فرهنگی در روستای اسلام تپه از توابع شهرستان میاندوآب واقع بوده و متعلق به دوره اورارتو بوده و با دارا بودن معماری شاخص اورارتویی شامل پله های سنگی و دست کن از اهمیت فراوانی برخوردار بوده و تا کنون کاوش نشده است.

وی در ادامه، قلعه دم دم ارومیه را یکی از آثار شاخص ثبت شده ملی عنوان کرد و افزود: این قلعه در مجاورت روستای بزرگ آباد واقع شده و بر اساس معماری موجود که شامل بخشی از دیوار چینی سنگی است، مربوط به دوره اورارتویی بوده و در زمان صفوی نیز آثار سکونت در آن قابل رویت است.

وی ثبت فناوری استعمال بیدمشک و بادرنجبویه را تنها پرونده میراث معنوی استان آذربایجان غربی در پنجمین همایش سراسری شورای سیاست گذاری ثبت آثار ذکر کرد و گفت: محتویات این پرونده شامل نحوه بعمل آوری و استحصال عرقیات از شکوفه های بیدمشک و بادرنجبویه به شیوه سنتی و جدید و همچنین دارا بودن جنبه های طبی و خوراکی این عرقیات و نیزحفظ دانش و تجربه مربوط به استحصال این عرقیات به شیوه سنتی و فرهنگ سازی در خصوص استفاده از آنها بجای سایر نوشیدنی ها از ویژگی های شاخص این پرونده بود.

بعد از دریافت شماره های ثبت از دفتر ثبت آثار تاریخی کشور، این اداره کل اقدامات حفاظتی از جمله سرکشی و حفاظت مستمر، مرمت و ساماندهی، نصب تابلوهای راهنما و هشدار دهنده و تعیین محدوده های حفاظتی آثار مذکور را در قالب پلان مدیریت بعمل خواهد آورد.

آذربایجان غربی بیش از یک هزار اثر تاریخی ثبت شده ملی را داراست که نشان دهنده تمدن کهن این منطقه است. 

Loading